Monday, 12 January 2015

EXO Part 1



Bagi korang yang dah follow aku sejak post pertama aku keluar mesti dah tau yang aku ni seorang peminat K-Pop yang tegar. Err, well takdela tegar sangat.

Entry kali ni, aku nak cerita dekat korang tentang sebuah boy group yang aku dah support sejak 2012 lagi. Hmm, dah 4 tahun dah, cepat betul masa berlalu. Group ini diberi nama EXO yang diilhamkan dari sebuah unidentified planet di luar sistem suria kita (tak silap akula). EXO ini debut pada 8 April 2012 (omg 6 hari lepas birthday aku) selepas syarikat diorang iaitu SM Entertainment (SMEnt) mengeluarkan sebanyak 23 teasers featuring all 12 members of EXO.

EXO terbahagi kepada dua sub-group iaitu EXO-K dan EXO-M which stands for EXO-Korean dan EXO-Mandarin. EXO-K akan promote di Korea, manakala EXO-M akan promote di China.

EXO debut dengan sebuah lagu bertajuk MAMA selepas dua buah lagu prolog, iaitu What Is Love dan History dikeluarkan.

Well, truth to be told, lagu MAMA ni agak controversial sebab dalam lagu tu diorang macam menyembah sesuatu yang dipanggil MAMA dan dalam lagu tu jugak ada part diorang menjerit-jerit which is a little scary for me. Tapi bila tengok maksud lirik MAMA tu, ianya menceritakan tentang manusia yang semakin lupa dengan kasih sayang dan mereka ni meminta tolong dengan MAMA ni untuk perbetulkan keadaan ini,

And now, aku ingin perkenalkan, the members of EXO!! *drum rolls* (info mereka semuanya mengikut turutan umur masing-masing)


 


  • Full name: Kim Minseok
  • Stage name: Xiumin
  • DOB: March 26, 1990
  • Position: Vocalist, Dancer, Rapper
  • Height: 176 cm
  • Group: EXO-M
Fact: Xiumin merupakan seorang Korean tetapi kerana mukanya agak Chinese, dia telah dimasukkan ke dalam EXO-M.




  • Full name: Lu Han
  • Stage name: Luhan
  • DOB: April 20, 1990
  • Position: Lead vocalist, lead dancer, visual
  • Height: 178 cm
  • Group: EXO-M
  • Hometown: Beijing, China
Fact: Luhan mungkin kelihatan agak girly, tapi dia selalu mengaku yang dia ni manly dan dia tak suka orang kata muka dia macam perempuan.




  • Full name: Wu Yifan, Kevin Li (English name)
  • Stage name: Kris
  • DOB: November 6, 1990
  • Position: Leader of EXO-M, main rapper, vocalist, dancer
  • Height: 187 cm
  • Group: EXO-M
  • Hometown: Vancouver, Canada
Facts: The tallest in EXO. He may look cold but once you get to know him, he's actually funny.




  • Full name: Kim Joonmyun
  • Stage name: Suho
  • DOB: May 22, 1991
  • Position: Leader of EXO-K and EXO, vocalist, dancer
  • Height: 176 cm
  • Group: EXO-K
Fact: 'Suho' di dalam bahasa Korea bermaksud Guardian so that is why dia punya stage name Suho, sebab dia ditugaskan untuk menjaga anak-anak buah dia.




  • Full name: Zhang Yixing
  • Stage name: Lay
  • DOB: October 7, 1991
  • Position: Main dancer, vocalist
  • Height: 179 cm
  • Group: EXO-M
  • Hometown: Changsha, China
Facts: Lay is one of the best dancer in EXO and his dimple is so ANJKSNJDB (pardon me)




  • Full name: Byun Baekhyun
  • Stage name: Baekhyun
  • DOB: May 6, 1992
  • Position: Main vocalist, dancer
  • Height: 174 cm
  • Group: EXO-K
Facts: Baekhyun merupakan member EXO yang paling nakal, bising and basically, he's a diva.




  • Full name: Kim Jongdae
  • Stage name: Chen
  • DOB: September 21, 1992
  • Position: Main vocalist, dancer
  • Height: 178 cm
  • Group: EXO-M
Facts: The cheekiest member and the troll in EXO. Sama seperti Xiumin, dia juga seorang Korean, tapi kerana muka yang agak Chinese, dia dipilih masuk ke dalam EXO-M.




  • Full name: Park Chanyeol:
  • Stage name: Chanyeol
  • DOB: November 27, 1992
  • Position: Main rapper, vocalist, dancer
  • Height: 187 cm
  • Group: EXO-K
Facts: The second tallest member in EXO, has a deep baritone voice that can kill you and is one of the loudest membest.




  • Full name: Do Kyungsoo
  • Stage name: D.O
  • DOB: January 12, 1993
  • Position: Lead vocalist, dancer
  • Height: 173 cm
  • Group: EXO-K
Facts: Agak pendiam, the squishiest member and has a heart-shaped lips, digelar 'omma' (ibu) of EXO kerana selalu memasak untuk diorang.




  • Full name: Huang Zitao
  • Stage name: Tao
  • DOB: May 2, 1993
  • Position: Lead rapper, vocalist, dancer, maknae (youngest) in EXO-M
  • Height: 183 cm
  • Group: EXO-M
  • Hometown: Qingdao, China
Facts: Basically the cutest human being ever, kaum kerabat Panda, pandai Wushu dan pencinta Gucci yang tegar.




  • Full name: Kim Jongin
  • Stage name: Kai
  • DOB: January 14, 1994
  • Position: Main dancer, lead rapper, vocalist, visual
  • Height: 181 cm
  • Group: EXO-K
Facts: Merupakan the best dancer in EXO, has the sweetest smile ever, agak pemalu dan sangat meminati Michael Jackson.




  • Full name: Oh Sehun
  • Stage name: Sehun
  • DOB: April 12, 1994
  • Position: Lead dancer, rapper, vocalist, maknae (youngest) in EXO-K and EXO
  • Height: 182 cm
  • Group: EXO-K
Facts: One of the sexiest thing ever (I swear), full of boyish look, a hardcore bubble tea lover, loves displaying his poker face to audiences.





TO BE CONTINUED IN PART 2